Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Vargányás rizottó

2008.02.24. 06:00 Bombadil Toma

 
 
A kamrában pakolászva, a kezembe akadt egy doboz szárított vargánya, amit kibontottam, hogy megnézzem, jó-e még. Amint megcsapta az orromat a finom erdeigomba-illat, rögtön tudtam, hogy most valami vargányás ételt kell készítenem. És mivel ott figyelt mellette a rizses zacskó, nem is kellett sokáig gondolkodnom, egyből összeraktam a képet. Vargányás rizottó!

212 komment

Címkék: gasztro vega recept gomba rizottó egytálétel toma

Hagyományok útján 1.

2008.02.23. 07:00 vendég blogger

Muskotály Küvé: Palócleves


Nekem a legjobb magyar leves: a birkahúsból készült pörköltet nagyvilágiasan krémessé és lágy ízűvé finomítja a tejföl és a külön főzött sárga zöldbab, egyedi és harmonikus egységet eredményezve... Nem véletlenül: az Ínyesmester nagy szakácskönyve, Magyar Elek biztosan sokak által ismert műve szerint, a palóclevest Gundel János „fedezte fel” 1892-ben, és a „nagy palóc”, Mikszáth Kálmán tiszteletére nevezte el.

117 komment

Címkék: leves gasztro m.küvé

Tegyük össze, amink van! 7.

2008.02.22. 07:00 vendég blogger

Cyan: Rácsostetejű


Minap lekváros kenyérre éheztem meg. Mivel gondos háziasszony vagyok, mindig teszek el lekvárt nyáron. Mivel rendetlen háziasszony vagyok, gyakran elfelejtem felcímkézni az üvegeket. Négy éve főztem be eperlekvárt. A polcot címkéztem fel. Közben építkezés, polcok, üvegek össze-vissza. Csak ránézésre tippeltem be a lekit. Nem tévedtem:)
. Kisebbik fiam sertepeltélt a konyhában, kérdezte, milyen lekvárok vannak még a spájzban? Soroltam: meggy, szilva, ribizli…, de ezek inkább süteménybe valók. Na, itt követtem el a hibát. Meg kellett ígérnem, hogy a héten sütit fogok sütni.

92 komment

Címkék: gasztro recept desszert cyan tegyük össze!

Napi vers(ike)

2008.02.21. 07:00 vendég blogger

Fiam: A Szú család


Nagy fában perceg a kis szú.
A neve iszonyú: Szú Sue.
Anyja angol, apja magyar,
neve ezért ilyen fanyar.

A kicsi Szú a Mátrában született,
de virágot már Szumátrán ültetett.
Szumátra forró szúkatlan,
számára roppant szokatlan.

Hazájukból elüldözte őket a bosszú:
megfenyegette a Szú családot egy Boss-szú.
Szú apuka gyógyrágógumikat gyártott,
amit minden szúgyerek boldogan rágott.

A Boss-szú ezt szúros szemmel nézte,
S sajna, szurka-piszkával tetézte.
Ráadásul egyetlen fog sem lett szuvas,
elrágott mindent, legyen az fa vagy szú-vas.

Szóval a kis Sue-val gyorsan elmenekültek,
Subarujukkal a szubtrópusra kerültek.
Itt aztán – úgy érzik – minden szuper,
nem fenyegeti őket több szú-per.

„Serceghetek végre!” – mondja Szú anyóka,
jólesik neki egy kis déli szunyóka.
A kis Szú Sue is nyugodtan szuszog,
álmát őrzi a Szulimán szúnyog.

Ám Sue nem azért szundít, mert álmos!
Kikezelte őt doktor Szú Ákos.
Nagyon megviselte szegényt a szúrópróba,
mikor tűt döftek a vékony szúpopóba.

Szú anyuka előre szólt: „Kapsz egy szurit!”
Hiába nyugtatgatta, bizony, a kis Sue rítt.
De nem mindig ilyen szomorú a szúélet,
az odvas fában szutykosan is nevetgélnek.

Hogy olyankor miért olyan vidám a szú?
Mert megártott neki a Tokaji aszú.
Most, hogy minden Szú szunnyad /szegények/,
vége van e szúteli mesének…

142 komment

Címkék: vers fiam

Napi olvasnivaló

2008.02.20. 07:00

A. A. Milne: Micimackó (részlet)

 

Hetedik fejezet,

amelyben Kanga és Zsebibaba megjelennek az Erdőben, később Malacka megfürdik


170 komment

Címkék: könyv micimackó

Napi haiku

2008.02.19. 17:01 Bombadil Toma

mihez adjak, mit?
kihez, kit? hogy mibb legyen?
vagy kibb? s mivégre?

135 komment

Címkék: haiku

Benikuty: Vadas marha „kisróka”-mártással, ropogós zsemlegombóccal

2008.02.17. 07:00 vendég blogger

Barátommal ifjonti éveinkben mindent elkövettünk, hogy bonthatatlan kapcsolatba keveredjünk John Barleycornnal. Szombatonként a Fehér Szarvas nevű jellemvesztőben tettük ezt egy igen szép városban, igen szép lányok társaságában, akik a jövő nemzedékét mostanság szellemileg virágoztatják. Én jól jöttem ki a dologból, említett nemzedékről nem nyilatkoznék, meg barátomról sem, kinek egy igen zűrös napot követő hajnalon azt csuklottam: együnk vadast! A hol kérdésre azt válaszoltam, nálunk, mivel drága Édesanyám főzött, akkoriban mesteri szinten. Ma már virslije elől is. Három körül melegíttettünk Anyámmal, aki csak ennyit, angyali mosollyal: na, szépek vagytok!

310 komment

Címkék: gasztro recept marhahús benikuty

Napi bölcsesség

2008.02.16. 08:16 Nadine

 

„Az élet valóban bőkezű azokhoz,
akik a személyes történetük szerint élnek.”
(P. Coelho)

 

75 komment

Címkék: bölcsesség nadine

süti beállítások módosítása
Mobil