Tokajiban párolt körte karamellszószban, vaníliafagylalttal
(Karácsonyi menü: desszert)

Bevallom férfiasan, desszertekben nem vagyok otthon. A sütemények, torták távol állnak tőlem, mert nem hagynak elég teret az improvizációra, pontosan be kell tartani a mennyiségeket és követni a receptet. A cukrászat általában inkább hasonlít a vegyészetre, mint művészetre. (Meg aztán sütiből lesz elég az ünnepek alatt.) Viszont az olyan édességeket, amiket nem kell sütni, és szabadon engedhetem a fantáziámat, mert nem kell méricskélni a hozzávalókat, szívesen készítek. Ez a körtés desszert is ilyen.
Ilyen párolt körtés desszertet – nem szégyellem –, az általam „kedvelt” Bede Róberttől láttam a Tévé Paprikán. Csak éppen a végét csíptem el, így nem tudom, hogyan csinálta. De nem okozott különösebb gondot kitalálni, hogyan készítsem el, a lényeg, hogy az alapötlet megvolt. Íme!
Hozzávalók:
- 1 körte személyenként (kemény fajta)
- 1 üveg tokaji aszú vagy édes szomorodni
- 1 rúd fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 citrom héja (forgácsolva) és leve
- 1 csésze cukor
- 2 dl folyékony habtejszín
- 1 doboz jó minőségű vaníliafagylalt/jégkrém
.jpg)
Előkészületek:
A körtéket meghámozom, kettévágom, kivágom a magházukat. Egy tálba téve, meglocsolom őket a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
Elkészítés:
Egy magas falú lábasba teszem a körtéket, ráöntöm a bort és annyi vizet, hogy ellepje. Arra figyelni kell, hogy a víz aránya ne lépje túl az egyharmadot. Ízlés szerint egy kevés cukrot is tehetünk bele. Hozzáadom a fűszereket, és közepesnél kisebb lángon párolni kezdem. Nem forralom fel teljesen, hanem csak gyöngyözve-forrva, párolom a körtéket addig, míg meg nem puhulnak. Ez a gyümölcs keménységétől függően, 15-30 percig tart. Ha kész, hagyom a borban kihűlni.
Közben elkészítem a karamellszószt. Egy nyeles forralóedénybe beleteszem a csésze cukrot és 2-3 evőkanál vizet. Nagy lángon forralni kezdem. Óvatosan, mert amikor elkezd habosodni, nagyon hamar karamellizálódásnak indul a cukor. Amint kellőképen bebarnult, félrehúzom, beleöntöm a tejszínt, egy kis csipet sót szórok bele, és keverni kezdem. Nem kell megijedni, mert először a cukor összeugrik egy tömbbe, de folyamatos keverés mellett újra felolvad és a végén szép sima, selymes szószt lesz belőle. Elsőre egy kicsit hígnak tűnhet, de mire kihűl, besűrűsödik és megfelelő lesz az állaga.
Tippek, ötletek, tálalás:

Lényeges, hogy egészséges, szép, érett körtét válasszunk a desszerthez, és a vaníliafagylalt (jégkrém) is a lehető legjobb minőségű legyen. Ne rontsuk el Spar, Bagaméri vagy Tesco Gazdaságos „izével”, amiket a legnagyobb jóindulattal sem neveznék vaníliának.
Ebben a desszertben az is jó, hogy akár előző nap is elkészíthetjük. A körte két napot eláll a hűtőben jól záródó edényben és a borban, amiben főtt. A karamellöntet akár egy hétig is jó, szintén hűtve, a fagyi meg elvan a fagyasztóban.
A visszamaradt bort felmelegítve, forralt borként megihatjuk.
A fagylaltot meleg vízbe mártott kanállal könnyebb kiszedni.
A körtét egészben is megpárolhatjuk, csak akkor értelemszerűen tovább kell főzni. Ez esetben hámozáskor hagyjuk rajta a szárát, mert úgy szebben mutat.
Nagy, lapos tányéron szervírozzuk, először a szószt öntve a tányérra, rá a körte és a fagylalt. A körtét egy késsel vékonyan bevagdosom, de nem vágom végig, így legyezőszerűen szétterítve tehetjük a tányérra, hogy szépen mutasson.
Kísérőként az 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú a magától értetődő választás.
Ebben a desszertben az is jó, hogy akár előző nap is elkészíthetjük. A körte két napot eláll a hűtőben jól záródó edényben és a borban, amiben főtt. A karamellöntet akár egy hétig is jó, szintén hűtve, a fagyi meg elvan a fagyasztóban.
A visszamaradt bort felmelegítve, forralt borként megihatjuk.
A fagylaltot meleg vízbe mártott kanállal könnyebb kiszedni.

A körtét egészben is megpárolhatjuk, csak akkor értelemszerűen tovább kell főzni. Ez esetben hámozáskor hagyjuk rajta a szárát, mert úgy szebben mutat.
Nagy, lapos tányéron szervírozzuk, először a szószt öntve a tányérra, rá a körte és a fagylalt. A körtét egy késsel vékonyan bevagdosom, de nem vágom végig, így legyezőszerűen szétterítve tehetjük a tányérra, hogy szépen mutasson.
Kísérőként az 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú a magától értetődő választás.
Az utolsó 100 komment: