Mivel kis társaságunkban páran igen szoros, mondhatni, bensőséges kapcsolatot ápolnak e zöldséggel, gondoltam, kedveskedem nekik egy kis szösszenettel.
Viracocha, a Teremtő, kiemelte a Napot, a Holdat és a csillagokat a Titicaca-tóból. Ezután leküldte a Földre két fiát, hogy tanítsák meg az embereknek, miként kell a magokat elvetni, hogyan lehet a kifejlődött növényeket felhasználni, így soha nem szenvednek majd hiányt ételből. Imígyen született meg a növénytermesztés, a mezőgazdaság…

A kutatók az Amerikai kontinensen a vad burgonyának nagyjából 200-féle változatát találták meg, de csak az Andokban élő farmereknek sikerült kiválasztaniuk az első olyan növényt, ami elfogyasztás után nem nyírta ki a delikvenst. Ezek a bátor emberek azután több növény termésével próbálkoztak, köztük a paradicsommal, a babbal és a kukoricával – ezeket mind nekik köszönhetjük.

Amikor 1532-ben a spanyolok megszállták a környéket, az az inka kultúra végét jelentette – de nem a krumpliét! Szerte az Andokban a burgonya számított nagyon sokáig a „népek eledelének”. Az őslakosok világképében pedig központi szerepe volt eme növénynek, hiszen az időt annak alapján mérték, hogy mennyi ideig tart egy fazék burgonyát megfőzni. Egyes területeken a farmerek még most is „topo”-ban mérik a földet, ez az a terület, amelyre egy családnak szüksége van, hogy a krumpliszükségleteit kielégítse. A magasabban fekvő részeket a topo nagyobb földet jelent, hiszen ott már több a művelésre alkalmatlan rész is.

A Mama Jatha elterjedése az Andokból a világ többi részére olyan, mint egy kalandregény – amit egy tragédia indított el. Amikor 1532–1572 között a spanyol hódítók leigázták az inkákat, a háború és az általuk behurcolt betegségek nagyjából az őslakos népesség felét elpusztították.
A conquistadore-k jöttek, láttak, és igazából aranyat kerestek, de a valódi kincs, amit hazavittek, az a Solanum tuberosum, azaz a burgonya volt. Európában először 1565-ben, a Kanári-szigeteken kezdték el termeszteni, de 1573-ra már Spanyolországban is elterjedt. Később a spanyol udvar, mint egzotikus ajándékot, elküldött egy növényt a pápának Rómába. Innen Mons-ba, a pápa küldöttéhez került, majd egy botanikushoz Bécsbe. 1597-ben már Londonban is termesztették, majd eljutott Franciaországba és Hollandiába is.

Ebben az időben még csak különlegességként tartották, a botanikus kertek díszeként. Az európai arisztokrácia csodálattal adózott a virágának, magát a gumót azonban csak a disznók fogyasztották és azok, akiknek más ennivaló nem jutott. A babonás parasztok ráadásul mérgezőnek hitték, szóval, nem sok esélye volt szegénynek.
A felfedezések idején a tengerészek voltak az elsők, akik az általunk hőn szeretett gumócskát már ételként vették számba. Nagy mennyiségben fogyasztották a hosszú tengeri utak alkalmával, hiszen gyorsan és egyszerűen el lehetett készíteni, ami nem haladta meg egy férfi főzési képességeit sem. Így jutott el hősünk Indiába, Kínába és Japánba. A Föld másik felén, Írországban különösen meleg fogadtatásban részesült, hiszen a hideg levegő és a nedves talaj ellenére a krumpli élt és virult. Vicces, hogy nagyjából két évszázaddal később, az 1700-as évek elején innen került vissza az Újvilágba. Igaz, hogy közben tett egy kört a Föld körül is, tehát világlátott növényként érkezett meg Észak-Amerikába. Azok az ír bevándorlók vitték magukkal, akik elmenekültek a kontinensről. Akkoriban ugyanis Európa nagy részén éhínség söpört végig, és az emberek rájöttek, hogy a krumpli ehető, sőt, mi több: jó! Poroszországban például Nagy Frigyes elrendelte a burgonya nagy területen történő termesztését arra az esetre, ha a gabona elfogyna. Franciaországban egy Parmentier nevű tudósnak pedig sikerült kiharcolnia, hogy a burgonyát élelmiszernek nyilvánítsák. Ugyanebben az időben, az Atlanti-óceán másik felén Thomas Jefferson, az akkori elnök már sült burgonyát szolgáltatott fel a Fehér Ház vendégeinek…
Némi húzódozás után az európai földművesek behódoltak – még Oroszországban is, ahol pedig „az ördög almájának” hívták –, és elkezdték termeszteni a burgonyát. Mire Napóleon kitalálta, hogy ő lesz egész Európában az uralkodó, és ezért végigzavarta a katonáit a kontinensen, már javában alapvető élelmiszernek számított. Nem sokkal később, az ipari forradalom aztán még egyet tekert a történeten. Angliában akkoriban a földműves népességet milliószámra kényszerítették a városokba, hogy az újonnan létrehozott gyárakban dolgozzanak. Így a krumplika, ami energiadús és tápláló, akár kis földterületen is könnyen lehetett termeszteni, így olcsón elő lehet állítani, ráadásul pikk-pakk megfő – szóval, ő lett az első számú ételalapanyag. És még ennél is tovább tudjuk fényezni őkelmét: a megnövekedett fogyasztás hatására a XIX. században sikerült legyőzni olyan betegségeket, mint a skorbut és a kanyaró, illetve a magasabb születési rátának köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a népesség Európában, az Egyesült Államokban és a gyarmati országokban is. A kolóniák vezetői, a misszionáriusok és a telepesek pedig vitték magukkal, így került a kolompér a Bengáli-öböl környékére, a Nílus deltájába, az Atlasz-hegységbe és a Jos-felföldre Nigériában. De ez még nem minden, mert eljutott Ausztráliába és Dél-Amerika másik csücskébe is: Argentínába és Brazíliába. Ázsiából az ősi karavánutakon keresztül elvitték Törökországba, Oroszországból Kína nyugati részébe, onnan pedig a Koreai-félszigetre.
Aztán jött a pofára esés, és a fényes diadalmenet véget ért. A villámgyors elterjedésnek köszönhetően a krumpli genetikai állománya leromlott, rendkívül sebezhetővé vált mindenféle kórokozókkal szemben. 1844–45 táján penészjárvány ütötte fel a fejét, és nagyjából az egész kontinensen tönkrement a termés. Újabb éhínség jött Európában, a legrosszabb Írországban volt a helyzet. A katasztrófa után a tudósok addig vakarták a fejüket, míg ki nem fejlesztettek olyan fajtákat, amelyek még több termést hoztak, és a kórokozóknak is jobban ellenálltak. Chiléből hozattak új növényt, majd abból összehoztak egy klassz kis génállományt. És ezt esszük még ma is.
A XX. században a pityóka végül ténylegesen világszerte ismert eledel lett. A Szovjetunió éves krumplitermése elérte az átlag százmillió tonnát. A II. világháború után a hatalmas megművelhető területeket csak ezen növény termesztésére jelölték ki, és olyan országokban, mint Belorusszia és Lengyelország, még ma is többet termelnek belőle mint gabonából. Gondoljunk bele, miből készülne a vodka, ha nincs krumpli? Ugye, hogy ugye?! Meg aztán ott vannak a gyorséttermek sült krumplijai is, hát azt aztán tényleg mindenki ismeri, nemde?
Érdekesség gyanánt kívánom megjegyezni, hogy az inkák még papa-nak hívták hősünket (teszi ezt még a mai napig a latin-amerikai nyelvek többsége), aztán jöttek a spanyolok és jól megkevertek mindenkit. Ők patata-nak nevezték el, és összekeverték egy másik amerikai növénnyel, az édesburgonyával, aminek batata a neve. Érti még valaki?
Még néhány érdekesség:
− a krumpli remekül alkalmazható a különböző diétákban, remek energia- és tápanyagforrás, illetve ellentétben több más gyökér- és gumónövénnyel a proteintartalma kiemelkedően magas;
− alacsony a zsírtartalma – amíg el nem készítjük olyan módon, ami megemeli ezt a szintet (ld. krumplipüré);
− ha héjában főzzük meg, akkor veszíti a legkevesebb tápanyagot;
− mint említettem, remek diéta-alapanyag – azonban nem árt mellé más zöldségeket és gabonaféléket is fogyasztani.
Még valami, ami szerintem talán a legfontosabb. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a FAO-val, azaz az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével karöltve 2008-at a Krumpli évének nyilvánította. S hogy miért? Az elkövetkező két évtizedben a Föld népessége várhatóan több mint százmillió emberrel bővül majd – évente! E növekedés több mint 95 százaléka a fejlődő országokban fog bekövetkezni, ott ahol a termőföldet és az ivóvízkészleteket már így is sokkal nagyobb mértékben használják ki, mint amennyit azok egyébként elbírnának. A nemzetközi közösség ezért olyan kihívással néz most szembe, mint ennek a hatalmas embertömegnek az élelmezése. Biztosítania kell, mégpedig megnyugtató módon, hogy a ma élő és az eljövendő generációk ne éhezzenek. Erre az általunk oly nagyra értékelt zöldség kiválóan alkalmas. Természetesen nem egyedül, hiszen a rizzsel és a kukoricával vállt vállnak vetve együtt küzdenek azért, hogy minél több ember tudjon jóllakni.
Szóval, szeressétek továbbra is nagyon a burgonyát, más néven krumplit, pityókát és kolompért, mert méltó rá.
Az utolsó 100 komment: