Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Kerti sütögetés II.

2008.05.15. 05:45 Bombadil Toma

 
 

141 komment

Címkék: csirke recept toma barbecue

Kiflit sütöttem...

2008.05.13. 06:00 Bombadil Toma


151 komment

Címkék: vega recept toma szendvics

Barangoló - Lengyelország

2008.05.09. 19:54 cyan

 

 

Irány Krakkó!



2. rész

 

Reggeli után begyalogoltunk az Óvárosba. A Muzeum Narodowe
w Krakowie volt a cél.

126 komment

Címkék: barangoló cyan

Cyan: Barangoló - Lengyelország

2008.05.08. 05:47 vendég blogger

Irány Krakkó!
 
1. rész


 

130 komment

Címkék: barangoló cyan

Kerti sütögetés – „Gyrosféleség”

2008.05.05. 05:45 Bombadil Toma

 
 
Eljött a kerti sütések ideje. Ilyenkor az emberfia kimegy a kertbe, tüzet gyújt, és mindenféle halott állatokat süt-főz rajta, amit később vendégei társaságában elfogyaszt.
Jó idő és hosszú hétvége volt, így adta magát a dolog. Végre az újonnan barkácsolt sütőmet is kipróbálhattam. Teszteléshez a jó öreg gyrost vettem elő, azzal nem lehet hibázni, mert a fűszeres husikát és a tzatzikit mindenki szereti. Hozzám egyébként is közel állnak a görögös ízek, mert Pécs-uránvárosban, ahol a gyerekkoromat töltöttem, több mint ezerfős görög kolóniával éltünk együtt…
Most csirkecombot sütöttem, de ezt a kaját más húsból is el lehet készíteni, pl. sertéstarjából.

169 komment

Címkék: csirke saláta gasztro recept toma kerti sütés

Napi vers

2008.05.02. 05:40 Bombadil Toma

Karinthy Frigyes:  Pitypang 
 
Kezed felé
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mit kapkodok?! - mindegyre kérded,
Hol bosszús-hangosan, hol fejcsóválva, némán -
Mért nem szeliden simogatva
Ahogy szokás, ahogy mások teszik,
Miért kapkodva, csillogó szemekkel
És mit nevetek hozzá - szemtelenség!
Ilyen csunyán, fülsértő élesen!
Eh, rögtön itthagysz, vagy kezemreütsz!
Pitypang, ne hagyj itt,
Inkább megmondom
Megmondom - várj, füledbe súgom,
Hajtsd félre azt a tincset.
 
Kezed felé
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mi kapkod így - hát mégse jut eszedbe?
Mi kapkod így - még mindig nem tudod?
Pedig ily bosszús arccal
Próbálod elhárítani akkor is
Hajad, szemed, szoknyád lefogva.
Porzód felé
Porzód, bibéd felé
Porzód, bibéd, szárad felé
Porzód, bibéd, szárad, szirmod felé
Mi kapkod így, pitypang? - A szél!
A szél, a szél, a szemtelen bolond szél
Vígan visitva bosszúságodon.
Pitypang, mi lesz?
Ez még csak a szellő
Ez még csak kapkod és fütyörész
De én még nem is beszéltem neked a családomról.
Hallod-e, hé!
Füttyös Zivatar Úr volt az apám - anyám az a hires arkanzaszi Tájfun
Tölcséres vihar a sógorom -
Pitypangpehely, kavarogtál-e már ziláltan - alélva
Felhőbefúró forgószél tetején?
 
Jobb lesz, ha nem ütsz a kezemre.
 

176 komment

Címkék: vers

Napi olvasnivaló

2008.04.30. 06:40

A. A. Milne: Micimackó (részlet)


Ötödik fejezet,

amelyben Malacka egy Elefánttal találkozik


138 komment

Címkék: könyv micimackó

A „tökéletes” pizza

2008.04.26. 06:00 Bombadil Toma


Régi vágyam, hogy legalább megközelítőleg olyan jó pizzát süssek egyszer, mint amilyet akár a leglepukkantabb nápolyi pizzériában is tudnak készíteni. Persze, mivel nincsen fatüzelésű pizzasütő-kemencém, ez eléggé elérhetetlen célnak tűnik. De én azért alkimistákat megszégyenítő kitartással kísérletezgettem, és úgy éreztem, minden alkalommal közelebb kerültem az áhított célhoz. Mindig egy kicsit másként csináltam valamit. Most nem az ízesítésről és a feltétekről van szó – az egyéni ízlés dolga –, hanem az alapokról, a tészta állagáról, ízéről, ropogósságáról, és arról az érzésről, amikor egy tökéletes pizzába harap az emberfia. Ez kérem szépen, egyetemes, mindenkire érvényes, mondhatni: egzakt. Itt most nem beszélek azon szerencsétlen eltévelyedettekről, akik a vastag tésztás kalácsszerű amerikai változatot kultiválják. Itt kérem, most pizzáról van szó! Sőt, PIZZÁRÓL!

242 komment

Címkék: recept pizza toma

süti beállítások módosítása
Mobil