.jpg)
Barangoló - Lengyelország
2008.05.09. 19:54 cyan
Irány Krakkó!
2. rész

Reggeli után begyalogoltunk az Óvárosba. A Muzeum Narodowe
w Krakowie volt a cél.
126 komment
Címkék: barangoló cyan
Cyan: Barangoló - Lengyelország
2008.05.08. 05:47 vendég blogger
Irány Krakkó!
1. rész

130 komment
Címkék: barangoló cyan
Kerti sütögetés – „Gyrosféleség”
2008.05.05. 05:45 Bombadil Toma
.jpg)
Jó idő és hosszú hétvége volt, így adta magát a dolog. Végre az újonnan barkácsolt sütőmet is kipróbálhattam. Teszteléshez a jó öreg gyrost vettem elő, azzal nem lehet hibázni, mert a fűszeres husikát és a tzatzikit mindenki szereti. Hozzám egyébként is közel állnak a görögös ízek, mert Pécs-uránvárosban, ahol a gyerekkoromat töltöttem, több mint ezerfős görög kolóniával éltünk együtt…
Most csirkecombot sütöttem, de ezt a kaját más húsból is el lehet készíteni, pl. sertéstarjából.
169 komment
Címkék: csirke saláta gasztro recept toma kerti sütés
Napi vers
2008.05.02. 05:40 Bombadil Toma
Karinthy Frigyes: Pitypang
Kezed felé
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mit kapkodok?! - mindegyre kérded,
Hol bosszús-hangosan, hol fejcsóválva, némán -
Mért nem szeliden simogatva
Ahogy szokás, ahogy mások teszik,
Miért kapkodva, csillogó szemekkel
És mit nevetek hozzá - szemtelenség!
Ilyen csunyán, fülsértő élesen!
Eh, rögtön itthagysz, vagy kezemreütsz!
Pitypang, ne hagyj itt,
Inkább megmondom
Megmondom - várj, füledbe súgom,
Hajtsd félre azt a tincset.
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mit kapkodok?! - mindegyre kérded,
Hol bosszús-hangosan, hol fejcsóválva, némán -
Mért nem szeliden simogatva
Ahogy szokás, ahogy mások teszik,
Miért kapkodva, csillogó szemekkel
És mit nevetek hozzá - szemtelenség!
Ilyen csunyán, fülsértő élesen!
Eh, rögtön itthagysz, vagy kezemreütsz!
Pitypang, ne hagyj itt,
Inkább megmondom
Megmondom - várj, füledbe súgom,
Hajtsd félre azt a tincset.
Kezed felé
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mi kapkod így - hát mégse jut eszedbe?
Mi kapkod így - még mindig nem tudod?
Pedig ily bosszús arccal
Próbálod elhárítani akkor is
Hajad, szemed, szoknyád lefogva.
Kezed, hajad felé
Kezed, hajad, szemed felé
Kezed, hajad, szemed, szoknyád felé
Mi kapkod így - hát mégse jut eszedbe?
Mi kapkod így - még mindig nem tudod?
Pedig ily bosszús arccal
Próbálod elhárítani akkor is
Hajad, szemed, szoknyád lefogva.
Porzód felé
Porzód, bibéd felé
Porzód, bibéd, szárad felé
Porzód, bibéd, szárad, szirmod felé
Mi kapkod így, pitypang? - A szél!
A szél, a szél, a szemtelen bolond szél
Vígan visitva bosszúságodon.
Pitypang, mi lesz?
Ez még csak a szellő
Ez még csak kapkod és fütyörész
De én még nem is beszéltem neked a családomról.
Hallod-e, hé!
Füttyös Zivatar Úr volt az apám - anyám az a hires arkanzaszi Tájfun
Tölcséres vihar a sógorom -
Pitypangpehely, kavarogtál-e már ziláltan - alélva
Felhőbefúró forgószél tetején?
Porzód, bibéd felé
Porzód, bibéd, szárad felé
Porzód, bibéd, szárad, szirmod felé
Mi kapkod így, pitypang? - A szél!
A szél, a szél, a szemtelen bolond szél
Vígan visitva bosszúságodon.
Pitypang, mi lesz?
Ez még csak a szellő
Ez még csak kapkod és fütyörész
De én még nem is beszéltem neked a családomról.
Hallod-e, hé!
Füttyös Zivatar Úr volt az apám - anyám az a hires arkanzaszi Tájfun
Tölcséres vihar a sógorom -
Pitypangpehely, kavarogtál-e már ziláltan - alélva
Felhőbefúró forgószél tetején?
Jobb lesz, ha nem ütsz a kezemre.
176 komment
Címkék: vers
Napi olvasnivaló
2008.04.30. 06:40 Jé
A. A. Milne: Micimackó (részlet)
Ötödik fejezet,
amelyben Malacka egy Elefánttal találkozik
138 komment
Címkék: könyv micimackó jé
A „tökéletes” pizza
2008.04.26. 06:00 Bombadil Toma
Régi vágyam, hogy legalább megközelítőleg olyan jó pizzát süssek egyszer, mint amilyet akár a leglepukkantabb nápolyi pizzériában is tudnak készíteni. Persze, mivel nincsen fatüzelésű pizzasütő-kemencém, ez eléggé elérhetetlen célnak tűnik. De én azért alkimistákat megszégyenítő kitartással kísérletezgettem, és úgy éreztem, minden alkalommal közelebb kerültem az áhított célhoz. Mindig egy kicsit másként csináltam valamit. Most nem az ízesítésről és a feltétekről van szó – az egyéni ízlés dolga –, hanem az alapokról, a tészta állagáról, ízéről, ropogósságáról, és arról az érzésről, amikor egy tökéletes pizzába harap az emberfia. Ez kérem szépen, egyetemes, mindenkire érvényes, mondhatni: egzakt. Itt most nem beszélek azon szerencsétlen eltévelyedettekről, akik a vastag tésztás kalácsszerű amerikai változatot kultiválják. Itt kérem, most pizzáról van szó! Sőt, PIZZÁRÓL!
242 komment
Címkék: recept pizza toma
