Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szósz (18) szösz (71) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi olvasnivaló

2008.05.30. 21:06

Janikovszky Éva: Égigérő fű (részlet)

Poldi néni délutánonként kiült a repkényes ajtó elé a lócára, és várta, hogy Poldi bácsi hazaérjen a munkából. Poldi bácsi mindig hat óra tíz perckor ért haza, mert messzi volt a park, de Poldi néni jóval korábban kezdte el várni. Már fél ötkor levetette kötényét. A várakozás úgy kezdődött, hogy az aranykoszorús lószerszámkészítő megállt a lóca mellett, és azt kérdezte:

− Megengedi, Zsófika?

40 komment

Címkék: könyv janikovszky éva égigérő fű

Bolognai szósszal töltött lumaconi

2008.05.29. 06:00 Bombadil Toma

 


196 komment

Címkék: gasztro vega recept tészta toma olasz ízek

Fiam: Könyvmoly 2.

2008.05.27. 07:00 fiam

 

 
 

Amikor megvettem ezt a könyvet, még nem tudtam, mi az igazi szorongás. Aztán megtudtam. Nem azért, mert kábítóztam vagy ittam volna. Csupán azért, mert ugyan előttem is ott volt az élet, és én is „elvesztettem a használati utasítást”.
Néhanap rám tör a rettegés újfent. Akkor előveszem ezt a kötetet, beleolvasgatok és arra gondolok, ha ő is túlélte, talán nekem is sikerül legyőznöm a félelmeimet.
Marie-Gisele Landes-Fuss művét azoknak ajánlom, akiket megérintett a kilátástalanság szele, azoknak, akik úgy gondolják, nem képesek újra fent lenni. Nem könnyű, persze. De sikerülhet. Csak akaraterő és idő kérdése
.

125 komment

Címkék: könyv fiam

Tegyük össze, amink van 8.

2008.05.25. 07:00 cyan

Akácvirágos palacsinta


Kicsit sűrűbb palacsintatésztát keverünk be,



















majd a frissen szedett fehér akác virágát a „nyelénél” fogva belemártogatjuk.



















Forró serpenyőbe - amibe előzőleg kevés olajat öntöttünk - kisütjük mindkét oldalát.



















Fahéjas porcukorral tálaljuk, evés előtt a „nyelet” egy villa segítségével eltávolítjuk.



















Jó étvágyat!

119 komment

Címkék: gasztro desszert cyan

Napi film

2008.05.23. 05:29 Bombadil Toma

 
 
                                                                
Nem is tudom, miért írok most erről a filmről. Nincs semmi apropója, még csak nem is új darab (2005). Hacsak az nem lehet indok, hogy eddig még nem volt filmajánló a Kifőzdében. Ha még azt is hozzáteszem, hogy ez egy musical, akkor az engem jól ismerők végképp nem értik, mi van. Semmi sem áll távolabb tőlem, mint a filmmusical. Pedig szeretem a zenét, szeretem a filmet is, de a kettő ötvözése nálam mindig kicsapta eddig a biztosítékot. A régi musicaleket, amikben csak néha-néha fakadtak dalra, még megnézem, de az Evita- és Chicago-féle „végigéneklősöktől” már fázom. Márpedig a Bohém élet „kőkemény” musical. Próza szinte nincs is benne, egy-két, a dalokat összekötő mondatot kivéve. És mégis!
 

163 komment

Címkék: film toma

Napi olvasnivaló

2008.05.21. 07:00

Janikovszky Éva: Égigérő fű (részlet)

Az egyik házban az a jó, hogy egészen magas és új, a másikban meg, hogy olyan kicsi és régi. A ház, ahol Dezső bácsi lakott, nagyon régi lehetett. Még szú is volt benne, igaz, hogy csak az emeletre vezető falépcső korlátjában. De azért ha az ember egyedül maradt a lépcsőházban, és nagyon fülelt, akkor hallhatta, hogy perceg. A falépcsők is úgy recsegtek, ahogyan csak az egészen régi falépcsők szoktak, mintha örülnének, hogy még egyáltalán akad, aki fölmegy rajtuk.

176 komment

Kerti sütögetés III.

2008.05.19. 05:45 Bombadil Toma

Ezzel a poszttal még tartoztam. A pünkösd hétvégi kerti sütögetés második része.

 
 
 

124 komment

Címkék: csirke gasztro recept toma

Tegyük össze, amink van

2008.05.17. 13:42 cyan

Bodzaszörp

Szirup:

70 darab nagy tányérú virágot 5 liter vízzel leönteni (forralt is jó, persze lehűtve) és 1 napig állni hagyni,



















leszűrni és a lébe literenként 1-1,35 kg cukrot, ízlés szerint citromsavat tenni. Addig keverni, amíg a cukor feloldódik (kis melegítéssel rá lehet segíteni).



















Üvegekbe tölteni.



















Hígítás nélküli változat:


5 literes üvegbe fél kiló kristálycukor, 7 nagy virágtányér, fél citrom karikákra vágva, 1 mokkáskanálnyi borkősav (vagy citromsó, citrompótló). Felönteni vízzel, összekeverni, megkóstolni, hogy elég savanyú-e? Lefedni gézzel, 3-4 napig állni hagyni, majd leszűrni és meginni.

98 komment

Címkék: befőzés cyan

süti beállítások módosítása
Mobil