Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi olvasnivaló

2008.03.17. 20:08

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (részlet)

Hatéves koromban egy könyvben, mely az őserdőről szólt, és Igaz Történetek volt a címe, láttam egy nagyszerű képet. Óriáskígyót ábrázolt, amint egy vadállatot nyel el. Tessék, itt a rajz másolata.

198 komment

Címkék: irodalom

Barangoló: Rió - karnevál

2008.03.16. 07:00

Folytatjuk a barangolást a karneválokon. A riói felvonulás gyökerei is az ókorba nyúlnak vissza; abba az időbe, mikor is a görögök és a rómaiak már hatalmas ünnepséggel köszöntötték a tavaszt. Európában, főleg Olaszországban és Franciaországban, de Portugáliában is évente rendeztek olyan tavaszköszöntő bálokat, ahol álarcot-jelmezt hordtak, esetleg az utcán táncoltak. A portugálok magukkal vitték a hagyományaikat az Újvilágba, amiket a brazilok a saját ízlésüknek megfelelően átformáltak, afrikai és bennszülött kulturális elemekkel gazdagítva.

128 komment

Címkék: barangoló

Édes-pikáns halfalatok

2008.03.15. 05:00 Bombadil Toma


Az előző posztban már megelőlegeztem ezt az ételt, és mivel szavatartó ember vagyok, ezért most jöjjön ennek a receptje.

Egy kicsit kevert nemzetiségű étel lesz, mert a japán tempurából és a kínai édes-csípős csiliszószból áll össze.  Ezúttal tőkehalat használtam, de lehet más fajta halból, rákfélékből vagy akár csirkemellből is készíteni.
Kínai büfékben találkozni hasonló ételekkel, mint ez, például szezámmagos csirke- vagy csípős halfalatok néven.

92 komment

Címkék: gasztro hal recept toma kínai kaják

„Kínai” párolt zöldség

2008.03.13. 06:00 Bombadil Toma

 
Ha nagy ritkán elvetődöm egy plázába és megéhezem (ez mondjuk, gyakrabban előfordul), akkor egyenesen egy kínai büfé felé veszem az irányt, és rendeljek bármit is, egyvalami nem maradhat ki a menüből, a párolt zöldség.
Töredelmesen bevallom, rajongok ezért az ételért. Egyszerre puha és ropogós zöldségek, alatta a selymes szósz/szaft, mindez a finoman füstös szezámolaj aromájával, egyszerűen utánozhatatlan. És ez most szó szerint értendő, mert nekem még ezt a kaját nem sikerült maradéktalanul rekonstruálnom otthon. Persze, én nem használok nátrium-glutamátot, amivel a kínai büfékben igazán nem spórolnak.
Számos próbálkozás után, végül sikerült valami hasonlót összehozni, de nem lett ugyanolyan. Nem lett rosszabb, csak más.
Azóta gyakran készítek otthon ilyet.
 
 

165 komment

Címkék: gasztro vega recept toma kínai kaják

Spájdernecc: Irodalmi evészetek 3.

2008.03.12. 08:32 vendég blogger

Korovjov meg a Behemót azonban mindeme kincsekre ügyet sem vetve, megindult a cukrászati és élelmiszerosztály felé. Ott tágasabb volt a hely, a pultnál nem tolongtak a svájcisapkás, fejkendős nők, mint a cipők körül meg a szövetosztályon.
Egyetlen vásárló állt csak a pultnál, alacsony, tagbaszakadt, kékre borotvált arcú férfi, orrán csontkeretes pápaszem, fején újdonatúj, gyűretlen kalap, melynek szalagja sem volt elzsírosodva, kezén rozsdavörös szarvasbőr kesztyű. Orgonaszínű felöltő födte termetét. Parancsolóan morgott valamit a fehér köpenyes, kék sapkás eladónak, aki kiszolgálta. Az eladó most éles késsel (feltűnően hasonlított ahhoz a késhez, amelyet Lévi Máté lopott a péktől) leválasztotta egy zsírtól csöpögő, rózsaszínű lazacról kígyóbőrhöz hasonlatos, ezüstös bőrét.

124 komment

Címkék: irodalom spájdernecc

Fiam: Használati utasítás – Apuhoz

2008.03.11. 08:50 fiam

Tisztelt Belgyógyászat! Kedves Gyógyítók!

 

 

Köszönöm, hogy édesapám Önöknél gyógyulhat! Hogy ez a folyamat a legideálisabb legyen és a mellékhatásokat a minimálisra szoríthassuk, röviden bemutatom Aput.
Édesapám szerencsére jó szellemi kondícióval rendelkezik. Kedvelt napi elfoglaltságai közé tartozik a könyvek és az újságok olvasása, valamint keresztrejtvények fejtése. Tisztában van a politikai és a közéleti eseményekkel. Ha kérdezik, véleményét nem rejti véka alá.
Remek humora van, amit sokszor félreértünk, mivel nagyon szeret csipkelődni. Ezt valószínűleg a kórházban sem fogja felfüggeszteni, ezért könnyen válhatnak Önök is céltáblává. Kérem, ezért ne haragudjanak rá!

111 komment

Címkék: szösz fiam

Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből...

2008.03.10. 06:00 Bombadil Toma

A főzős blogom látogatottsága elérte a tízezres számot, amiről meg is emlékeztem egy kis szöszben a blogomon.
Mikor láttam, hogy közelítek ehhez a szép kerek számhoz, tervezgetni kezdtem, hogy milyen ünnepi ételről írok majd posztot, méltóan az eseményhez. Pechemre, a jeles esemény pont egy olyan napra esett, amikor egy faék egyszerűségű ételt készítettem, jelesül, sörtésztában sült csirkemellet krumplipürével, ami lássuk be, nem egy ünnepi étek. Ezért végül nem is tettem be abba a posztba. Viszont annyira finom volt, hogy gondoltam, azért veletek megosztom:)
 

161 komment

Címkék: csirke gasztro toma

Spájdernecc: Irodalmi evészetek 2.

2008.03.09. 07:00 vendég blogger

– Csinál borjúremeket ma estére? – kérdezte Colin.

– Istenem – sóhajtott Nicolas. – Az úr nem szólt idejében. Más tervem volt.

– Ezer ördög és pokoli és cséphadaró! Mér beszél hozzám mindig harmadik személyben? – kérdezte Colin.

– Ha az úr felhatalmaz, hogy kifejtsem indokom, megmondom, hogy véleményem szerint bizonyos bizalmaskodás csak akkor elfogadható, ha az ember hajdan együtt őrizte valakivel a sertést. Ez esetben azonban ez nem forog fenn.

– Maga nagyon fenn hordja az orrát, Nicolas – állapította meg Colin.

– Állásomból következik, hogy kevély vagyok, uram – felelte Nicolas –, és ön ezért engem nem hibáztathat.

– Hát persze hogy nem – nyugtatta meg Colin. – De szeretném, ha nem lenne ilyen zárkózott.

– Én őszinte, bár rejtett tisztelettel viseltetem uraságod iránt – felelte Nicolas.

– Boldog és büszke vagyok, Nicolas, és viszonzom is. Tehát mi lesz ma vacsorára?

– Megint csak ragaszkodom Gouffé hagyományaihoz, midőn ezúttal egy déltengeri, pézsmával illatosított portóiban sütött hurkácskát készítendek.

– Melynek titka? – érdeklődött Colin.

102 komment

Címkék: irodalom spájdernecc

süti beállítások módosítása
Mobil