Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Kutya a háznál

2009.02.04. 05:00 maybach

 

 

 

 

 

 Mint arra már röviden céloztam, tavaly tél óta nincs kutya. Bárki bármit mond, ez egy kertes háznál nagy hiányosság. Igaz, egy ideje ezt az űrt cicák próbálták betölteni. Szó szerint. Valahogy kifigyelték, hogy nincs kutya. A többségük átutazó, felejthető vendég. Egyikük azonban szívós munkával meghódította a ház lakóit és csatolt részeit.

156 komment

Címkék: kutya maybach szösz

Napi vers

2009.02.02. 05:00

Romhányi József: Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát
 
Az Új Bárány riportere felkereste Ordast.
Interjút kér. Én leközlöm. Olvasd.
- Igaz volna ama vád,
hogy ön orvul elfogyasztott egy egész nyers nagymamát?
- Egy nagymamát? Egy grammot se!
Ez az egész csak Grimm-mese!
- Hogy Piroskát Ön falta fel, talán az is hamis vád?
Nem hagyott meg belőle mást, csak egy fél pár harisnyát!
- Hogy én őt ruhástul? Mit ki nem eszeltek!
Én még az almát is hámozva eszem meg.
- Furcsa, hogy a kunyhóban, hol megevődtek mindketten,
mégis piros farkas nyálnyom díszeleg a parketten.
- Az úgy történt, hogy ők aznap meghívtak a viskóba.
Nagyon finom uzsonna volt, szamóca és piskóta,
s mivelhogy én evés közben állandóan vicsorgok,
a vérveres szamócalé a pofámból kicsorgott.
- Én úgy tudtam, Önnél szabály,
hogy csak friss húsárut zabál.
- Kacsa! Füvet rágok lomhán legelészve,
zsengét, hogy a gyenge gyomrom megeméssze.
- És meddig lesz Önnél a juhhús tiltva?
- Eddig! De erről már nem írhatsz, te birka!

 

66 komment

Címkék: vers

Újrahasznosítás – húsos ravioli maradékból

2009.01.31. 05:00 Bombadil Toma

 

Ezt az ételt a spanyol ragu maradékából főztem, egy kissé olaszosítva azt.
Sajnos (vagy nem), én képtelen vagyok több napig is enni egy-egy ételt, legyen az akármennyire is finom. Másnap még csak-csak megeszem, bár nem szívesen, de harmadnapra semmiképpen. Nekem pl. a húsvét,is csak az egyszeri „sonka-tojás-torma-kalács”-evésről szól, míg mások egy hétig is képesek így sonkázni… Viszont nagyon szeretem a különféle ragukat, pedig azokat csak nagy mennyiségben érdemes készíteni, így sokszor kénytelen vagyok lefagyasztani (tele van a hűtőm lefagyasztott adagolt készételekkel), vagy kitalálni valamit, hogy átvarázsoljam a maradékot.
Így született ez a húsos ravioli is…

151 komment

Címkék: gasztro recept tészta toma olasz ízek

Spanyol sertésragu

2009.01.28. 05:00 Bombadil Toma

Ezt a receptet egy Spanyolország régióit és azok ételeit bemutató főzőműsorban láttam. Nem emlékszem pontosan, talán kasztíliai étel, de ha mégsem, majd egy hozzáértő kijavít...

279 komment

Címkék: gasztro recept sertés ragu toma egzotikus étkek

Napi olvasnivaló

2009.01.25. 05:00

Janikovszky Éva: Égigérő fű (részlet)

Kamilla kisasszony most nem a megszokott irányba indult, hanem az ellenkező sarok felé, amerre nem szokott járni.
Olyan elszántan lépegetett, hogy a volt lovas katonák is megirigyelhették volna a bátorságát. Mert akármilyen félős teremtés volt Kamilla kisasszony, ha egyszer elszánta magát valamire, hát sem égzengés, sem földindulás vissza nem tarthatta.

97 komment

Címkék: janikovszky éva égigérő fű

Csajszi néni a neten

2009.01.23. 05:00 fiam

Amikor aszt monta a lányom, hogy mennyek föl a hálóra, maj meglátom, hogy egy egész világ fog föltárulkozni előttem, aszittem megbolondút. Mer ha én fölmennék a hálóra, ami a sporcsarnokunkba van és amihő a helyi önkénteleny tűzótóság hathatós segíccsége kéne föltolásilag, elém csak a szüreti bál kiizzadott népsége tárúna föl, nem az egész világ. Ámbár igaz, ami igaz, egy emberbe benne foglaltatik az egész emberiség, bár az is igaz, hogy bár benne ne foglaltatna, ha a Jóskára gondúlok. Mer a Jóska egyrészibű nagyon ocsmány kinézetű, másrészibű a lehető legrondább természetű, harmadrészbű penig a legparnehajderabb, akit csak ismerek, holott nemrég tőtötte be a hetvenet. Oszt mégis itthagyott a mocsok. Na, nem a hálón, mer ide föl nem bírna mászni, nem beszélve arró, hogy én se vagyok fönn, csak vírusosan, ahogy a lányom monta. Egyipként aszt nem értem, hogy mér nem vótam jó a Jóskának. Aszt monta, a paramétereimmel van a problema. Bezzeg a Katica! Az ő paraméterei sokkal jobbak. Nem is értettem, mirű beszél. Mindég útáta a Jóska a sületlen dolgokat, mos meg jön a parával. Én ugyan nem parázok semmitű és a métereim is renbe vannak: fölfelé egyszázötven, széltibe kebelnél százhúsz, derékba százharminc és csípejembe százharmincöt vagyok - így monta a Jóska. A Katica meg kilencvenhetvenkilencvenötmagasbaegyszázhatvan. Ami magyarán aszt jelenti: egy gebe, csupa csont. Mégis eszi a penész a Jóskát utána. Ha fönn lennék a hálón, mos látnám üket, ahogy ropják a sporcsarnokba. Mer a Katicát bezzeg ee tutta vinni, engemet meg nem. Aszt monta, nem szégyenkezik velem. Arra persze jó vótam, hogy ágyomat, asztalomat megosztottam vele a szükség órájába, mikó letelt a gyászéve. Úgy kikupátam mind termetileg mind lelkileg, hogy aszonta: Virágom, eszt sose tudom meghálálni néked. Mos meg úgy néz ki, hogy nem is akarja. Hát ezér nem megyek én semmiféle hálóra fölfelé. A rossebbet fogok azon lógackodni, hogy még aszt is meglássam, amit nem akarok. Jó nekem ez így. Megtudok mindent úgyis, amit akarok, mert a Bözsink mnindenhun ott van és mindent szépen elmesél, sorjába.

93 komment

Címkék: szösz fiam

Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle…

2009.01.21. 05:00 Bombadil Toma

 

…Bizony, ettem belőle! Nem is keveset:)
Röpködnek a mínuszok, és én ezt nagyon utálom. Ilyenkor egy igazi téli étel segíthet, hogy eltelve a finom ízekkel, szebben lássuk a világot. És a dödölle, vagy ahogy mifelénk, Baranyában nevezik, a gánica, egy igazi téli eledel. Ha létezik az „abszolúte antifitnesz” étel, akkor az a gánica. Brutális mennyiségű szénhidrátból és zsírból áll (ehhez az ételhez sertészsír kell, olajjal nem lesz finom, bár vegák használhatnak napraforgóolajat), amit nem a kényes gyomrúaknak találták ki. Igazi paraszti harapnivaló, mondhatni „kapáló/szántóvető étel”. Emellett enni is nagyon vicces, ahogy az ember a szájpadlására tapadt gánicát próbálja lenyelni. Mert az igazi gánica, az bizony, ragad, mint a csiriz! Aki evett már, az tudja, miről beszélek, aki pedig még nem evett, az feltétlenül próbálja ki!
Ebben a nagy hidegben bizonyára jól fog esni…

167 komment

Címkék: gasztro vega krumpli recept toma köretek

Barbecue oldalas hagymás krumplipürével

2009.01.19. 05:00 Bombadil Toma

 

Egy kis nyáridéző barbecue-parti. Legszívesebben beizzítottam volna a kerti grillt is hozzá, de mínusz tíz fokban odafagytam volna. Így maradt a kemencében sütés, a házban.
Imádom az oldalast, szerintem az egyik legfinomabb sertésalkatrész. Ezzel a BBQ mázzal pedig ha lehet, még finomabb…

101 komment

Címkék: gasztro krumpli recept sertés főétel toma barbecue

süti beállítások módosítása
Mobil